tisdag 6 september 2011

Pirogskolan

Jag älskar piroger! Piroger är platta, fyllda degknyten som gräddas i ugnen. Först har man ett gyllene, frasigt hölje och så biter man in i den och kommer åt den (förhoppningsvis) välsmakande fyllningen. Praktisk som picnicmat eftersom man ha den i handen och äta och oftast behöver man inte värma upp den över rumstemperatur om man inte vill.



Så hur gör man? Det finns olika typer av deg, själv har jag snöat in på en potatisbaserad deg. Den klassiska fyllningen är ris-och-feta och har följt med från en gammal recepttidning. Här nedan följer recepten, men först ett tips: Det är betydligt snabbare och lättsammare om man är två som hjälps åt när pirogerna ska bakas ut och fyllas; en bakar ut och den andra lägger på fyllning.

Potatisdeg

ca 12-14 st 
350 g kokt potatis
4 – 4 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g smör
ägg till pensling

Pressa kokt potatis medan den är varm. Låt svalna. Blanda de torra ingredienserna, rör ned potatisen och smör. Arbeta till smidig deg (kan sparas i kyl). Sätt ugnen på 200 grader. Gör bullar och kavla dem på mjölat bakbord. Lägg på ca 1 dl fyllning, pensla kanterna med ägg, vik ihop och tryck ihop kanterna med en gaffel. Placera på bakplåtspapper och pensla med ägg. Grädda i ca 15 min.

På bilden härintill har jag kavlat ut en bulle till en oval platta, ung 15x20 cm. Sedan placerar jag fyllningen på den nedre halvan och viker ned den övre som ett lock.


Variationer
Vi har experimenterat med att byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl. I första batchen hade vi 50% vete, 50% dinkel och tyckte att den degen blev som helt vetebaserad. I den andra batchen en vecka senare använde vi 100% dinkel och degen synes lite väl kladdig. Men det kan ha varit tillfället också.


Fyllning med ris och feta

drygt 1 liter
100 g gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
1 ½ dl basmati eller klibbigt ris
2 dl vatten
400 g krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
2 krm sambal oelek
200 g fetaost
150 g gröna kärnfria oliver
1 kruka färsk basilika

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja, blanda ned ris och fräs 1 minut till. Lägg till vatten och buljong, koka in vätska under lock ca 20 min. Låt svalna och blanda i övriga ingredienser.

Variationer
Man kan stoppa nästan vad som helst i en pirog, som jag ser det. Det viktigaste kriteriet för fyllningen är att den inte får vara för blöt, utan man ska tänka att om man lägger ut en klick fyllning på pirogen så ligger den kvar som en klick och flyter inte ut. Det är lätt hänt att fyllningen blir lösare när pirogen gräddas och då, särskilt om den är köttbaserad, läcker juicer ut från pirogen och den blir kladdig. Idealiskt ska den vara torr när den gräddas. 
 
I senaste omgången fyllde vi pirogerna med resterna av en Texas Chili-gryta, dvs sönderkokat nötkött och chili. Det funkade rätt bra, men även om den såg rätt torr ut när vi klickade på fyllningen juiceade den sig i ugnen, dock inte för mycket.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar