Så hur gör man? Det finns olika typer av deg, själv har jag snöat in på en potatisbaserad deg. Den klassiska fyllningen är ris-och-feta och har följt med från en gammal recepttidning. Här nedan följer recepten, men först ett tips: Det är betydligt snabbare och lättsammare om man är två som hjälps åt när pirogerna ska bakas ut och fyllas; en bakar ut och den andra lägger på fyllning.
Potatisdeg
350 g kokt potatis
4 – 4 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g smör
ägg till pensling
Pressa kokt potatis medan
den är varm. Låt svalna. Blanda de torra ingredienserna, rör ned potatisen och
smör. Arbeta till smidig deg (kan sparas i kyl). Sätt ugnen på 200 grader. Gör bullar och kavla dem på mjölat bakbord. Lägg på ca 1 dl fyllning, pensla
kanterna med ägg, vik ihop och tryck ihop kanterna med en gaffel. Placera på
bakplåtspapper och pensla med ägg. Grädda i ca 15 min.
På bilden härintill har jag kavlat ut en bulle till en oval platta, ung 15x20 cm. Sedan placerar jag fyllningen på den nedre halvan och viker ned den övre som ett lock.
Variationer
Vi har experimenterat med att byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl. I första batchen hade vi 50% vete, 50% dinkel och tyckte att den degen blev som helt vetebaserad. I den andra batchen en vecka senare använde vi 100% dinkel och degen synes lite väl kladdig. Men det kan ha varit tillfället också.
Fyllning med ris och feta
På bilden härintill har jag kavlat ut en bulle till en oval platta, ung 15x20 cm. Sedan placerar jag fyllningen på den nedre halvan och viker ned den övre som ett lock.
Variationer
Vi har experimenterat med att byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl. I första batchen hade vi 50% vete, 50% dinkel och tyckte att den degen blev som helt vetebaserad. I den andra batchen en vecka senare använde vi 100% dinkel och degen synes lite väl kladdig. Men det kan ha varit tillfället också.
Fyllning med ris och feta
drygt 1
liter
100 g
gul lök
2
klyftor vitlök
2 msk
olivolja
1 ½ dl
basmati eller klibbigt ris
2 dl
vatten
400 g
krossade tomater
1
tärning grönsaksbuljong
2 krm
sambal oelek
200 g
fetaost
150 g
gröna kärnfria oliver
1 kruka
färsk basilika
Skala
och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja, blanda ned ris och fräs 1 minut till.
Lägg till vatten och buljong, koka in vätska under lock ca 20 min. Låt svalna
och blanda i övriga ingredienser.
Variationer
Man kan stoppa nästan vad som helst i en pirog, som jag ser det. Det viktigaste kriteriet för fyllningen är att den inte får vara för blöt, utan man ska tänka att om man lägger ut en klick fyllning på pirogen så ligger den kvar som en klick och flyter inte ut. Det är lätt hänt att fyllningen blir lösare när pirogen gräddas och då, särskilt om den är köttbaserad, läcker juicer ut från pirogen och den blir kladdig. Idealiskt ska den vara torr när den gräddas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar