För några veckor sedan la jag om min kost. Jag har generellt sett lagat ganska nyttig mat tidigare, men det har varit många avvikelser, många helger där man "unnar sig" god mat och efterrätt och goda drycker och i sommar har det inte bara varit på helgerna. Till slut hade jag verkligen tröttnat på det här och dessutom känt mig lite dålig när jag ätit för mycket livsmedel med socker och jag längtade efter en förändring. Sedan råkade jag samtidigt låna boken "Råsmart familj" av Ulrika Hoffer på biblioteket, och det gav mig ytterligare inspiration.
Sagt och gjort, jag bestämde mig för att ta bort snacksätande på kvällarna (eller äta nyttiga snacks!), ta bort nästan allt socker samt dra ned mycket på "vita" kolhydrater, dvs vetemjöl och pasta i första hand och ris i andra hand. Mjölkprodukter tänkte jag också minska ned på. Allt detta ersattes med fler grönsaker och rotsaker samt mellanmål och nyttiga smoothies.
Efter ca fem dagar märkte jag en förändring. Kvällssnackssuget försvann i princip! Jag hade trott att jag skulle stå och skära morotsstavar var och varannan kväll, men det behövdes inte. Dessutom har min blodsockernivå och hunger stabiliserats, så att jag sällan blir tokhungrig och inte heller känner det där våldsamma tvånget att när jag äter behöva proppa i mig massor. Så jag äter mindre portioner också. Hittils har det bara varit fördelar. Konstigt nog har det varit väldigt lätt.
Man kan nog beskriva kosten som en GI/stenålderskost, mer eller mindre.
En typisk dag i mitt nya matliv (jobbdag)
Frukost
Gröt bestående av 1 dl blandade gryn: Havregryn, fiberhavregryn, dinkelgryn, linfrö och psylliumfrö, serverad med havremjölk, lite blandade nötter och en liten klick äppelmos.
Te
Ev. en hårdbrödmacka med t.ex. makrill, eller en frukt
Mellanmål
Frukt & nötter
Lunch
Rester
Eftermiddag
Frukt & nötter
Middag
Lagad måltid, mestadels fisk/kyckling/vegetarisk med lite kött då och då
Kvällsmål
Inget, eller lite nötter, eller en hemmagjord smoothie.
Hemmagjorda smoothies är kanon efter träning. Just nu gör jag dem med proteinpulver, linfröolja, havremjölk och antingen frukt/bär eller grönsaker, t.ex. spenat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar