fredag 6 maj 2011

Kokbok: Paulúns GI-månad

Efter lite stiltje i bloggen pga sjukdom och annat är jag tillbaka...

Fredrik Paulún, ni vet GI-gurun, verkar ösa ur sig kok- och hälsoböcker på löpande band. Nu har jag i alla fall lånat Paulúns GI-månad på biblioteket för att få inspiration till nya, samt nyttiga, rätter.

Hittils har vi lagat tre rätter ur boken:
  • Fisk i kokosmjölk
  • Fransk kycklinggryta
  • Köttfärssoppa med vitkål och vita bönor
Alla tre har varit väldigt lyckade, så vi ska nog pröva fler rätter. Det som är bra med dem är att recepten verkar genomtänkta, utan massor av konstiga ingredienser och enkla att tillaga; eftersom Paulún är den han är tvivlar jag inte på det näringsmässiga innehållet heller.


Fisk i kokosmjölk (min variant)
Salta önskat antal Pangasius-filéer och lägg i en ugnsfast form. Blanda fullkornsris, kokosmjölk, grön curry, fisksås samt lite grönsaker/rotfrukter, t.ex. paprika, rödlök, haricot vert och morötter i en skål och häll sedan över fisken. Späd ev om det ser torrt ut. Kör i ugnen på 225g i ca 45 minuter.

Kommentar: Kanon med en rätt där allt ryms i en form. Enkelt och praktiskt.


Fransk kycklinggryta
Bryn bitar av kyckling och ta upp. Fräs schalottenlökar, champinjoner och vitlök, lägg sedan tillbaka kycklingen och häll på vatten, fond, vin och tomatpuré. Sjud i ca 30 min, red med maizena. Smaka av med örter, svartpeppar och salt. Servera med kokt potatis.

Kommentar: Vi köpte en hel färsk Bjäredskyckling och högg upp. Det blev jättegott, lite som en Boeuf Bourgignon fast med kyckling, eller åt coq-au-vin-hållet. Kycklingen blev mycket bra!


Köttfärssoppa med vitkål och vita bönor
300 g mager köttfärs
olivolja
1 gul lök
1 l vatten
2 morötter
250 g vitkål
3 msk köttfond
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 tsk chilipeppar
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
1 burk vita bönor

Fräs köttfärs och hackad lök i olivoljan. Häll sedan på vatten och lägg i övriga ingredienser förutom bönorna. Koka ca 30 min och addera sedan de sköljda vita bönorna.

Kommentar: Oväntat gott, det lät i mina öron som en tråkrätt från 70-talet (det är min blogg så jag får sprida generationsfördomar som de dyker upp..) men det blev faktiskt fräscht.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar