Fredrik Paulún, ni vet GI-gurun, verkar ösa ur sig kok- och hälsoböcker på löpande band. Nu har jag i alla fall lånat Paulúns GI-månad på biblioteket för att få inspiration till nya, samt nyttiga, rätter.
Hittils har vi lagat tre rätter ur boken:
- Fisk i kokosmjölk
- Fransk kycklinggryta
- Köttfärssoppa med vitkål och vita bönor
Fisk i kokosmjölk (min variant)
Salta önskat antal Pangasius-filéer och lägg i en ugnsfast form. Blanda fullkornsris, kokosmjölk, grön curry, fisksås samt lite grönsaker/rotfrukter, t.ex. paprika, rödlök, haricot vert och morötter i en skål och häll sedan över fisken. Späd ev om det ser torrt ut. Kör i ugnen på 225g i ca 45 minuter.
Kommentar: Kanon med en rätt där allt ryms i en form. Enkelt och praktiskt.
Fransk kycklinggryta
Bryn bitar av kyckling och ta upp. Fräs schalottenlökar, champinjoner och vitlök, lägg sedan tillbaka kycklingen och häll på vatten, fond, vin och tomatpuré. Sjud i ca 30 min, red med maizena. Smaka av med örter, svartpeppar och salt. Servera med kokt potatis.
Kommentar: Vi köpte en hel färsk Bjäredskyckling och högg upp. Det blev jättegott, lite som en Boeuf Bourgignon fast med kyckling, eller åt coq-au-vin-hållet. Kycklingen blev mycket bra!
Köttfärssoppa med vitkål och vita bönor
300 g mager köttfärs
olivolja
1 gul lök
1 l vatten
2 morötter
250 g vitkål
3 msk köttfond
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 tsk chilipeppar
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
1 burk vita bönor
Fräs köttfärs och hackad lök i olivoljan. Häll sedan på vatten och lägg i övriga ingredienser förutom bönorna. Koka ca 30 min och addera sedan de sköljda vita bönorna.
Kommentar: Oväntat gott, det lät i mina öron som en tråkrätt från 70-talet (det är min blogg så jag får sprida generationsfördomar som de dyker upp..) men det blev faktiskt fräscht.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar