Tänkte att det kunde vara bra att ha ett frukostbröd på sin repertoar som går att göra när man kommer på sent på kvällen att det vore gott med nybakt bröd till frukosten. Särskilt om man inte har bröd hemma (fast har man jäst? Kanske inte... men det finns ju torrjäst också).
Igår kväll var ett sådant tillfälle och det var inte läge att slita fram surdegen ur kylen. Istället testade jag ett recept som i förkortad form ser ut så här:
Blir 20 bröd
Tar 20 minuter + jästid och tid i ugn
25 g jäst
1 dl mjölk
4 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
1 dl råg-, dinkel- eller grahamsmjöl
9,5 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning
Gör så här:
PÅ KVÄLLEN:
1. Smula ned jästen i en rymlig degbunke.
2. Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt mjölk.
3. Rör ned salt, honung och mjölet. Arbeta raskt ihop till en lös deg. Det gör du enklast för hand, inte i köksmaskin.
4. Strö lite mjöl över degen och täck den med en ren handduk. Ställ in degbunken i kylen över natten.
PÅ MORGONEN:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Strö ett ordentligt lager mjöl på bakbordet. Stjälp upp den uppjästa degen och strö över lite mjöl. Obs! Knåda inte.
3. Dra försiktigt ut degen till en rektangel. Så mycket luft som möjligt ska vara kvar i degen.
4. Skär degen i fyra remsor och skär varje remsa i fem bitar på snedden. Det gör inget om de blir lite ojämna.
5. Lägg degbitarna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda direkt i cirka 15–17 minuter. Brödet ska få en ordentlig skorpa. Låt svalna på galler.
Följde instruktionerna hyfsat väl förutom att jag gjorde halva satsen samt då tog 1 dl lättmjölk och 1 dl dinkel. Vi har bara ett barn än så länge och hon äter dessutom inte frallor än, det krävs mer än två tänder. Resultatet blev riktigt bra tycker jag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar