Ikväll bjöd vi några goda vänner på middag och hade väl ursprungligen tänkt något enkelt, men eftersom vi båda fortfarande är hemma med vår lilla dotter, växte ambitionen efter hand (hum hum) tills menyn såg ut som följer:
Förrätt: Ugnsgratinerad rödbeta med chèvre toppad med honung
Huvudrätt: Lammfärsbiffar fyllda med feta och hackad rödbeta, till det klyftpotatis och tzatziki
Efterrätt: Chokladfondant med två sorters mascarponebollar och björnbär
Om förrätten behöver vi inte säga så mycket, förutom att rödbetorna var svärmors stora & delikata betor! Huvudrätten blev mycket lyckad. Färsbollarna var rejäla vilket är bra eftersom de krymper mycket under tillagningen och kryddningen var bra.
Rödbetor med chèvre |
Lammfärsbiffar
lammfärs
pressad vitlök
riven gul lök
ägg
ströbröd
salt
svartpeppar
paprikapulver
spiskummin
koriander
cayennepeppar
hackad mynta (var färsk)
hackad persilja (var färsk)
fetaost
tärnad kokt rödbeta
Jag blandade färsen med alla ingredienser och lät vila i kylskåp ca en halvtimme. Sedan gjorde jag stora bollar av färsen (lite mindre än apelsiner), gjorde en grop i bollen, stoppade i fetaost och rödbeta, nöp ihop bollen och plattade till den lite. Sedan stektes de tjocka biffarna hastigt på relativt hög värme innan de fick ligga i en form i ugnen (150 grader) och färdigstekas, 15-20 minuter. Våra var lite röda i mitten när vi åt dem vilket kändes perfekt just då.
Chokladfondant, grundrecept
Kommer tydligen från ett nummer av Gourmet
8 personer
200 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
200 g choklad, 54-70% kakao
4 ägg
4 äggulor
1 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker i en bunke. Hacka och smält chokladen på låg effekt i mikron. Rör ned i smörblandningen. Vispa ägg och äggulor i en bunke, blanda sedan ned i chokladsmeten. Vänd ned mjölet och fördela genast smeten i väl smorda*, värmetåliga portionsskålar som rymmer ca 1,5 dl. Sätt in i ugnens nedre del och baka i ca 8 minuter. Det ska vara lite löst och rinnigt i mitten.
*Ett alternativ är att klä formarna med smörpapper.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar