torsdag 21 oktober 2010

Asiatisk plommonsås


Igår lagade jag en asiatisk plommonsås efter det här receptet från taffel.se. Receptet i korthet:
  • 1 kg blå plommon
  • 4 klyftor vitlök, finhackad
  • 50 g ingefära (ca 1 dl finhackad)
  • 2 msk olja
  • 3/4 dl ljus soja
  • 3 dl farinsocker
  • 3 stjärnanis
  • 2 kanelstänger
  • 1/2 msk brunt eller svart senapsfrö
  • 1 tsk torkad krossad chili
  • 1/2 tsk sichuanpeppar
  • 1-3 tsk äppelcidervinäger
  • 1-2 tsk mörk sesamolja

Man fräser vitlök och ingefära i oljan och tillsätter därefter övriga ingredienser förutom vinäger och sesamolja, sedan låter man det koka tills plommonens kött har lossnat och allt är mjukt och reducerat. Då pressar man den något svalnade röran genom ett durkslag, kokar upp såsen igen ca 10 minuter och smakar sedan av med vinäger och olja.

Så här blev resultatet:



Mer än hälften av röran blev kvar i durkslaget, det kändes inte optimalt, så jag tog bort kryddor och kärnor och mixade sedan resterna med lite vatten och kokade sedan upp denna "andra pressningens" sås. Den smakade ungefär som första pressningen. Det som inte var idealt i någon av dem var de små bitarna av ingefära. Det är nog bättre att antingen har ingefäran väldigt finfördelad eller göra större bitar, som inte går genom durkslaget och som är går att plocka bort manuellt. Smaken är dock kanon! Min sås blev rätt stark då jag använde thai-chili. Såsen är nu infryst och ska ätas till fläsklägget.



2 kommentarer:

  1. Hur blev den, som "köpesås" eller mer egen smak?

    SvaraRadera
  2. Helt klart som egen smak, den smakar inte alls artificiellt.

    SvaraRadera