tisdag 2 november 2010

Fläsklägg à la Råkultur, iteration I

Nu har vi gjort det första försöket till fläsklägg i asiatisk stil. Mina föräldrar var intet ont anande försökskaniner i fredags.

Först band jag upp och kokade fläsklägget i misosoppa i ca 1,5h. Sedan fick den vila i sitt spad till kvällen, då den kördes i ugnen på hög värme och grillelementet i ca en halvtimme. Vi penslade steken med en glaze bestående av honung, vitlök, ingefära, soja och sesamolja vid ett par tillfällen.

Under dagen hade jag gjort en snabbvariant av kimchi enligt receptet Kimchi på tre sorters kålEkolådan.

Fläsklägget serverades i minivetetortillas med gurkstavar, strimlad purjolök, salladsblad, kimchi, chilisås och plommonsåsen som jag gjorde häromveckan.

Resultatet? Godkänt men en bit kvar till målet.
  • Fläsklägget - bör koka längre, det var tillagat men lossnade inte så lätt från ben och svål, kanske för att den var uppbunden. Dessutom vore det kanon om man kunde få svålen krispig, men det känns överkurs.
  • Plommonsåsen - kanon men kunde vara mixad slät om man ska vara petig. 'Nuff said.
  • Kimchi - gjorde endast på vitkål. Ingen hit att använda ett recept för flera dagars jäsning men bara ha 8 timmar på sig. För salt! Annars bra recept, det går att använda på kort sikt om man minskar salthalten. Använde en tyngd för att pressa ned kålet.
  • Vetetortillas funkade bra som substitut för något mer genuint asiatiskt.
  • Övriga tillbehör helt ok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar