torsdag 21 oktober 2010

Asiatisk plommonsås


Igår lagade jag en asiatisk plommonsås efter det här receptet från taffel.se. Receptet i korthet:
  • 1 kg blå plommon
  • 4 klyftor vitlök, finhackad
  • 50 g ingefära (ca 1 dl finhackad)
  • 2 msk olja
  • 3/4 dl ljus soja
  • 3 dl farinsocker
  • 3 stjärnanis
  • 2 kanelstänger
  • 1/2 msk brunt eller svart senapsfrö
  • 1 tsk torkad krossad chili
  • 1/2 tsk sichuanpeppar
  • 1-3 tsk äppelcidervinäger
  • 1-2 tsk mörk sesamolja

Man fräser vitlök och ingefära i oljan och tillsätter därefter övriga ingredienser förutom vinäger och sesamolja, sedan låter man det koka tills plommonens kött har lossnat och allt är mjukt och reducerat. Då pressar man den något svalnade röran genom ett durkslag, kokar upp såsen igen ca 10 minuter och smakar sedan av med vinäger och olja.

Så här blev resultatet:



Mer än hälften av röran blev kvar i durkslaget, det kändes inte optimalt, så jag tog bort kryddor och kärnor och mixade sedan resterna med lite vatten och kokade sedan upp denna "andra pressningens" sås. Den smakade ungefär som första pressningen. Det som inte var idealt i någon av dem var de små bitarna av ingefära. Det är nog bättre att antingen har ingefäran väldigt finfördelad eller göra större bitar, som inte går genom durkslaget och som är går att plocka bort manuellt. Smaken är dock kanon! Min sås blev rätt stark då jag använde thai-chili. Såsen är nu infryst och ska ätas till fläsklägget.



onsdag 20 oktober 2010

Limpa med filmjölk från Hufvudsta Gård


Det här receptet på ett mörkt, grovt och saftigt bröd har jag fått från svärmor, som i sin tur har fått det från en restaurang. Det går hur snabbt som helst att göra och man kan variera innehållet lite som man vill, lägga i nötter och frön istället för en vetekli eller groddar osv, det är inte så känsligt för variationer i mängd. Ofta brukar vi ha mindre sirap än vad som anges i receptet, typiskt en dryg dl.


5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
1 dl vetekli
0,5 dl vetegroddar
4 tsk bikarbonat
1 l filmjölk
2 dl mörk sirap
1 tsk salt

Blanda allt och häll upp i två smorda formar. Grädda i 170 grader i vanlig ugn (165 grader i varmluftsugn) ca 70 min.

tisdag 19 oktober 2010

Lakritsmaränger


Testade att göra lakritsmaränger av några överblivna äggvitor idag. Jag använde lakritspulvret och den svarta hushållsfärgen som jag köpte förra veckan, men det var som synes för lite färg. Färgen är mer som en paste, undrar hur man fördelar den lättare i smeten.. Kanske att lösa upp den med lite hett vatten? Smaken blev inte jättestark, kan tänka mig att köra lite starkare lakritssmak.

Hårdbröd på rågsurdeg

Igår var surdegen mogen och jag gav mig på knäckebrödsreceptet i Martin Johanssons bok Surdegsbröd. Tyvärr dubblerades inte degen på 12 timmar som receptet tyckte, ja den växte knappt alls. Men degen fanns ju ändå där så jag fortsatte. Fyra delar, varje del kavlad tunt och dekorerad med olika kryddor och frön, bland annat hel kummin, havssalt, linfrö, svarta och vita sesamfrön, solroskärnor och pumpafrön, innan de naggades och skars i remsor. Jag har ingen aning om hur det borde bli men resultatet var ätbart i alla fall!

måndag 18 oktober 2010

Gino

På lördagkvällen blev det en Gino (chokladgratinerad fruktsallad) till efterrätt, med frukt från Ekolådan och chokladpellets från festivalen. Rätt gott, men glass till hade varit pricket över i:t! Samt att äta den het, men babyn satte stopp för det.

fredag 15 oktober 2010

Örtbrytbröd

För ett par veckor sedan gjorde jag det här brytbrödet från alltommat.se. Innan jag började baka hade jag inte fattat att man skulle göra i princip kanelbullar fast med matig smak. Lite galet men rätt kul idé. Det är ganska mycket smör i men ändå blir brödet lite torrt efter ett tag. De som smakade gillade det dock.

Chokladfestival!


Idag besökte jag och Sigrún Chokladfestivalen på Nordiska Muséet. Det var inte alltför mycket folk så här på fredagen vilket var tur, vi behövde inte krossa alltför mycket med våra barnvagnar. Estrid sov sött större delen av besöket och var glad övriga tiden.. Naturligtvis var vi tvungna att provsmaka en hel del (trots varningen, brorsan!) för att veta vad som skulle köpas in.


Rovet från festivalen:
(övre raden) 1. NewTree chokladkaka, rosépepper. 2. Presentkartong med choklad från Daskalidès. 3. NewTree chokladkaka, chili. 4. Råsocker, fairtrade från fria småbönder på Filippinerna.
(mittenraden) 5. Lakrids, No 5, smak chili, tranbär, salmiak. 6. Chokladkaffebönor. 7. Salta mandlar.
(nedre raden) 8. Callebaut pellets vit choklad. 9. Callebaut pellets jordgubbschoklad. 10. Callebaut pellets Sao Thomé. 11. Callebaut pellets Ecuador 70%. 12. NewTree bredbar choklad. (nederst) 13. North&South fairtrade vaniljstänger.

torsdag 14 oktober 2010

Egenblandad müsli

Så här snygg såg burken med min egen müsliblandning ut innan jag rörde om och förstörde de nästan geologiska avlagringarna. Vad finns i? Fiberhavregryn, vanliga havregryn, hela linfrön, gojibär, torkad frukt, kruskakli, vetegroddar och russin. Kanske något mer... Nästa gång blir det säkert annorlunda ändå! Funkar även som gröt, det är så jag äter den nu under den kalla årstiden.

Min nya rågsurdeg är nu inne på sitt andra dygn. Bubbla på bara.

Idag gjorde jag ett besök på Lakritsroten i Vasastan för att köpa lakritspulver och svart lakritsfärg till ett kakprojekt jag har inför halloween. Det slank ned några påsar godis också! Det är en fantastisk affär för alla lakritsälskare, det finns både de kända sorterna från mataffären och annat mer sällsynt godis från olika delar av världen. Mums!

Det blev även ett besök på Stockholms Aeter & Essence-fabrik vid Drottninggatan, lika gammeldags inredning som namnet antyder. Här finns kryddor, essenser och dekorationer. Även här hade jag svårt att hålla mig till shoppinglistan som bara innehöll röda sockerkulor.

onsdag 13 oktober 2010

En enkel måndagkvällsmiddag...

Helstekt marinerad fläskfilé med ugnsrostade rotsaker med spenat, aprikoser, fetaost och valnötter. Till det en grönsallad och örtcrèmefraiche. Som sagt, måndagsmat! Men kanske hade det inte blivit detta om inte min far varit på besök och hjälpt till att passa babyn.

Bilden blev väl inte så bra, men maten blev i alla fall riktigt lyckad; köttet blev saftigt och gott, det togs ut vid 70 grader och fick vila i folie till 75 grader. Att steka filén till 80 grader som vår manuella stektermometer säger verkar vansinne.