måndag 31 mars 2014

Chilisås

Förra året odlade vi fyra sorters chili:

  • Chocolate Scotch Bonnet
  • Hot Lemon
  • Monkeyface
  • Aji Amarillo

Några av plantorna fick växa till sig i svärfars växthus där de blev frodiga och gav mycket frukt. Vi fick ett gäng chilis tillbaka och jag blev sugen på att göra chilisås. Klassisk tabasco är en fermenterad sås och tydligen är fermentering en populär process hos de inbitna chilifantasterna. Det kändes lite väl avancerat dock. Jag prövade följande tre recept:

  • Chilensk Aji - recept
  • Tabascoliknande sås - recept
  • Het habanerosås med exotisk frukt - recept

CHILENSK AJI

Ingredienser:

  • mogna röda tomater 
  • 1 gul lök 
  • mycket färsk koriander 
  • matolja 
  • stark chilipeppar, gärna färsk eller någon sked sambal oelek 
  • 1 citron 
  • svartpeppar 
  • spiskummin 
  • salt 


Mixa matolja, chilipepparn grovt skuren med kärnorna borttagna, löken skuren i klyftor och några tomater skuren i 1/4 stora klyftor, all koriander (rensad, sköljd och ev rötter bortskurna), saften från en citron samt kryddorna. Lägg ned tomatklyftor en efter en. Tillsätt salt och smaka av.Gott till kött, kyckling, fisk, skaldjur, kokt potatis, bönsoppa mm

Omdöme: Fräscht och gott

TABASCOLIKNANDE SÅS


Ingredienser:

  • ca 12 pepparfrukter - chilifrukter av valfri sort - blanda ex. 8 röda jalapeno med st av starkare sort
  • 1 dl råsocker
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Skär bort fästena. Hacka chilifrukterna grovt och lägg i en ugnspanna. Kärnorna kan vara med. OBS använd gärna plasthandskar eller en liten plastpåse så att du ej rör vid chilifrukterna och sedan petar dig i ögat - för då svider det en del.
  3. Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg med chilifrukterna.
  4. Rosta chilifrukterna i ugnen i ca 10 minuter tills de börjat få lite färg men ej blivit brända.
  5. Ta ut och häll i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och smält det så att det blir ljust brunt.
  6. Häll på vinäger och vatten. Det fräser rejält men slutar snabbt.
  7. Låt koka utan lock tills sockret löst sig. Ta av från spisen.
  8. Mixa med en stavmixer eller kör allt i en mixer till en slät chilisås. Tillsätt salt och låt såsen kallna.
  9. Förvara chilisåsen i kylen, förslagsvis i en glasburk eller flaska.
  10. Chilisåsen håller sig i flera veckor.

Omdöme: Brun, stark, vattnig sås som är ett rätt bra alternativ till tabasco.


HET HABANEROSÅS


12 habanerofrukter utan frö
1 dl hackad lök
2-4 vitlöksklyftor finhackade
1 msk olja
1 dl tärnade morötter
1 dl vinäger (helst okryddad)
1/2 dl limejuice
1 dl apelsinjuice
1 dl mango- eller papayajuice
1 tsk salt

Bryn löken och vitlöken försiktigt i oljan till den mjuknar, tillsätt morötter och lite vatten. Låt sjuda i ett par minuter, morötterna ska vara mjuka. Kör blandningen plus Habanero-frukterna i mixer. Tillsätt de andra ingredienserna och låt sjuda i 5 minuter. Häll över såsen på flaskor och du har din egen Habanerosås.

Omdöme: Resultatet blev mycket gott, en gul och fruktig sås. Skulle göra igen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar