Vår version av den koreanska nationalrätten. Massor med godsaker!
Bibimbap serveras oftast i en djup skål med ris i botten och ovanpå de övriga delarna, sås samt ett stekt ägg.
Delarna på bilden, medsols och inåt:
- En burk med kimchi, inlagd kål. Tistelvind, rätt trist.
- Hoisinsås, istället för särskild GoChuJang-sås. Funkar riktigt bra.
- Aubergine på kinesiskt vis - inte koreanskt men mycket gott!
- Wokad vitkål
- Wokad morot
- Wokad svamp
- Wokad broccoli
- (Morot till babyn)
- Rostade sesamfrön
- Bulgogi på två vis - dvs wokat kött
Bulgogi
Det strimlade köttet marineras i en halvtimme innan det wokas, svartpeppar mot slutet. Vid det här tillfället användes ytterlår från Höga kusten, mycket gott. Skär köttet tvärs emot fibrerna.
Mild marinad
500 g strimlat kött
1 tsk ljus sojasås
1 tsk sesamolja
1 tsk socker
3 klyftor vitlök
svartpeppar
Stark marinad
1 kg strimlat kött
3 msk chili paste
3 msk socker
3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära ca 2,5 cm lång
1 msk ljus sojasås
1 msk sesamolja
svartpeppar
3 msk chili paste
3 msk socker
3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära ca 2,5 cm lång
1 msk ljus sojasås
1 msk sesamolja
svartpeppar
Marinerad svamp
Stek vitlök och svamp, addera saltAubergine på kinesiskt vis
Ingredienser:
- 1 aubergine
- 3 klyftor vitlök
- samma mängd färsk ingefära
- vårlök
- olja
- salt
- chili
- 1 msk ljus sojasås
- 1/2 msk mörk sojasås
- 1 msk socker
- 1 msk vinäger
- 1 tsk potatismjöl
Skär auberginen i klyftor, lägg i en stor skål och strö salt över. Fyll skålen med vatten och låt stå i tio minuter. Skölj och häll av vattnet.
Finhacka ingefära, vitlök och vårlök.
I en skål, rör ihop ljus och mörk sojasås, vinäger och socker.
Värm olja och fritera/stek auberginen tills de blir mjuka ELLER grilla på bakplåtsduk i ugn.
Woka vitlök och ingefära, häll i 2/3 av såsen och auberginerna. Stek i ett par minuter. Mixa potatismjöl med resten av såsen och häll över auberginerna, strö över vårlöken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar