måndag 31 mars 2014

Bibimbap

Vår version av den koreanska nationalrätten. Massor med godsaker!

Bibimbap serveras oftast i en djup skål med ris i botten och ovanpå de övriga delarna, sås samt ett stekt ägg. 

Delarna på bilden, medsols och inåt:
  • En burk med kimchi, inlagd kål. Tistelvind, rätt trist. 
  • Hoisinsås, istället för särskild GoChuJang-sås. Funkar riktigt bra. 
  • Aubergine på kinesiskt vis - inte koreanskt men mycket gott!
  • Wokad vitkål
  • Wokad morot
  • Wokad svamp
  • Wokad broccoli
  • (Morot till babyn)
  • Rostade sesamfrön
  • Bulgogi på två vis - dvs wokat kött




Bulgogi

Det strimlade köttet marineras i en halvtimme innan det wokas, svartpeppar mot slutet. Vid det här tillfället användes ytterlår från Höga kusten, mycket gott. Skär köttet tvärs emot fibrerna. 

Mild marinad

500 g strimlat kött
1 tsk ljus sojasås
1 tsk sesamolja
1 tsk socker
3 klyftor vitlök
svartpeppar

Stark marinad

1 kg strimlat kött
3 msk chili paste
3 msk socker
3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära ca 2,5 cm lång
1 msk ljus sojasås
1 msk sesamolja
svartpeppar

Marinerad svamp

Stek vitlök och svamp, addera salt

Aubergine på kinesiskt vis

Ingredienser:
  • 1 aubergine
  • 3 klyftor vitlök
  • samma mängd färsk ingefära
  • vårlök
  • olja
  • salt
  • chili
  • 1 msk ljus sojasås
  • 1/2 msk mörk sojasås
  • 1 msk socker
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk potatismjöl
Skär auberginen i klyftor, lägg i en stor skål och strö salt över. Fyll skålen med vatten och låt stå i tio minuter. Skölj och häll av vattnet. 
Finhacka ingefära, vitlök och vårlök. 
I en skål, rör ihop ljus och mörk sojasås, vinäger och socker. 

Värm olja och fritera/stek auberginen tills de blir mjuka ELLER grilla på bakplåtsduk i ugn.
Woka vitlök och ingefära, häll i 2/3 av såsen och auberginerna. Stek i ett par minuter. Mixa potatismjöl med resten av såsen och häll över auberginerna, strö över vårlöken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar