måndag 29 augusti 2011

Ugnsbakad kyckling med rotsaksgratäng, à la River Cottage

Jag har mer och mer kommit att gilla SVT:s matlagningsserie Det goda livet, eller River Cottage som det heter på originalspråket. Det är svårt att undvika att smittas av Hugh Fearnley-Whittingstalls (hade han kunnat heta något annat? Troligtvis inte) entusiasm för närodlad, ekologisk och grundlig matlagning.

Gårdagens söndagsmiddag var därför tungt inspirerad av honom. Receptet på ugnsbakad, hel kyckling kommer från hans bok Meat men är inte så komplicerat, mest en rubbing som man gnider in på fågeln. Till det hade vi en rotsaksgratäng med topping, det är ett recept som vi har varierat lite fram och tillbaka under den senaste månaden och har sitt ursprung i en gratäng som visades i Det goda livet, fast jag kommer inte ihåg exakt. De tidigare gångerna som vi har gjort den har vi rostat rotsakerna först och sedan hällt på lite grädde & topping, men denna gång körde vi direkt från rått. Blev också bra.

Trist nog kom jag inte ihåg att fota maten innan vi hade ätit av den. Det ser inte så aptitligt ut med en halvrensad kyckling, så det får vara för den här gången.


Hel kyckling med ört- och vitlöksrubbing

1. Ta nästan en dl smör och låt det uppnå rumstemperatur.
2. Sätt ugnen på ca 200 grader.
3. Blanda med hackade färska kryddor (rosmarin, salvia, persilja) samt ett par pressade vitlöksklyftor.
4. Tag en kyckling och placera i en form. Gnid in smörblandningen överallt, även inuti kycklingen och stoppa gärna in lite under skinnet vid filéerna.
5. Stoppa in fågeln i ugnen. Vänta ca 20 minuter.
6. Dra ned värmen till 175 grader. Ös kycklingen med skyn.
7. Baka ca 30-40 minuter till, tills den verkar klar.
8. Låt stå ett tag, antingen i den avstängda varma ugnen med öppen lucka, eller med aluminiumfolie över.
9. Skär upp och ät.

Gratängtopping
ströbröd
en god ost, t.ex. cheddar
hasselnötter

Riv osten, hacka nötterna och blanda samman med ströbrödet. Lägg överst på en gratäng. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar