Som inspiration följde jag Monika Ahlbergs osso buco på kycklinglår samt Tastelines osso buco och använde en egenhändigt styckad kyckling. Resultatet blev inte bara gott tyckte vi vuxna utan Estrid 1,5 år mumsade glatt i sig. Grytan serverades med bulgur.
Under tillagningen gjorde jag observationen att det är rätt lite som skiljer en generisk italiensk grytsås från en generisk italiensk tomatsås. Mer vätska, särskilt vin och lite andra kryddor samt mindre tomater/tomatsås.
Recept på osso buco (4 personer, från Tasteline)
4 skivor kalvlägg eller 4 portioner kyckling
svartpeppar
salt
4 msk vetemjöl
5 msk olivolja
2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 st morot/morötter
1 stjälk blekselleri, finhackad
2 kvistar timjan
1 st lagerblad
1 bit citronskal
2 dl vitt vin, torrt
2 dl kalvbuljong
3 st tomater
1 msk tomatpuré
Gremolata
4 st vitlöksklyftor
1 st citroner, rivet skal av
2 msk persilja, finhackad
Tillagning
1. Salta och peppra köttet och vänd det i mjöl.
2. Hetta upp olja och i en vid stekgryta och bryn köttet på båda sidor, tills det fått en fin stekyta. Lyft upp köttet och håll det varmt.
3. Skala lök, vitlöksklyftor, morötter och blekselleri och finhacka dem. Lägg ner grönsakerna i grytan och fräs dem under omrörning. Tillsätt timjan, lagerblad och citronskal, späd med vin och buljong.
4. Flå och kärna ur tomaterna, skär dem i små bitar och blanda dem med grönsakerna. Rör om väl och lägg tillbaka köttet i grytan. Brässera i en och en halv timme under lock på svag värme.
5. Finhacka vitlöken till gremolatan och blanda med rivet citronskal och persilja. Lägg upp köttet på serveringsfat och strö över gremolata. Häll på såsen.
1. Salta och peppra köttet och vänd det i mjöl.
2. Hetta upp olja och i en vid stekgryta och bryn köttet på båda sidor, tills det fått en fin stekyta. Lyft upp köttet och håll det varmt.
3. Skala lök, vitlöksklyftor, morötter och blekselleri och finhacka dem. Lägg ner grönsakerna i grytan och fräs dem under omrörning. Tillsätt timjan, lagerblad och citronskal, späd med vin och buljong.
4. Flå och kärna ur tomaterna, skär dem i små bitar och blanda dem med grönsakerna. Rör om väl och lägg tillbaka köttet i grytan. Brässera i en och en halv timme under lock på svag värme.
5. Finhacka vitlöken till gremolatan och blanda med rivet citronskal och persilja. Lägg upp köttet på serveringsfat och strö över gremolata. Häll på såsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar