- Chokladknäck - blev bra, mycket gott!
- Limetryffel - ok
- Fikonbollar - sådär
- Ädelost med pepparkakssmul och ädelost - inte strikt julgodis men intressant idé
Chokladknäck
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl strösocker
- 2 msk kakao
- 0,75 dl sötmandel eller hasselnötkärnor
- 2 msk smör
Ta fram en tjockbottnad kastrull som är ganska stor. Blanda sirap, grädde, socker och kakao i kastrullen. Låt koka upp. Låt sedan fortsätta koka på medelhög värme och rör om då och då.
Knäcksmeten ska sedan koka till den klarar kulprovet eller till 122 grader om du vill ha mjuk-seg knäck. Vid 125°C är knäcken hård på ytan men seg i mitten och vid 130°C är den ganska hård. För att känna på konsistensen eller om du inte har någon termometer så gör då kulprovet: Ta en sked med lite av smeten och droppa ner i ett glas med kallt vatten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska ha. Koktiden brukar vara ca 25-60 minuter och beror på hur stor bottenyta kastrullen har.
Hacka mandeln eller nötterna och om du vill rosta dem gör det. När knäcken är klar, rör då i mandeln eller nötterna och smöret. Fördela sedan knäcksmeten i knäckformar. Låt stelna och förvara sedan i kylskåp.
Knäcksmeten ska sedan koka till den klarar kulprovet eller till 122 grader om du vill ha mjuk-seg knäck. Vid 125°C är knäcken hård på ytan men seg i mitten och vid 130°C är den ganska hård. För att känna på konsistensen eller om du inte har någon termometer så gör då kulprovet: Ta en sked med lite av smeten och droppa ner i ett glas med kallt vatten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska ha. Koktiden brukar vara ca 25-60 minuter och beror på hur stor bottenyta kastrullen har.
Hacka mandeln eller nötterna och om du vill rosta dem gör det. När knäcken är klar, rör då i mandeln eller nötterna och smöret. Fördela sedan knäcksmeten i knäckformar. Låt stelna och förvara sedan i kylskåp.
Limetryffel
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk pressad lime
- 150 g choklad (minst 70 procent kakao)
- 50 g osaltat smör
- Rivet limeskal till garnering
Amarettobollar
- 12 st fikon, torkade
- 3 msk Amarettolikör
- 1 dl mandel
- 1 dl valnötter
- 50 gram mörk choklad (Dekoration )
Lätt att göra men blev inte så "wow" som jag trodde. Lite tråkiga. Använde kakaolikör istället för Amaretto.
Ädelost med valnötter och pepparkakor
- 150 gram ädelost, skivbar
- 15 gram smör
- 1 dl valnötter
- 4 st pepparkakor
Ett aningen överarbetat recept, det räcker med att servera bitarna var för sig eller enkelt bara lägga en bit ost på en bit pepparkaka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar