torsdag 29 januari 2015

Chokladkaka med zucchini och jordgubbsmuffins

Jag gjorde två intressanta kakrecept igår inför dagens lekgrupp, som jag skulle vara värd för. Först bakade jag och Estrid muffins tillsammans, sen gjorde jag en chokladkaka med zucchini (se bild). Recepten är på engelska med amerikanska mått.


Strawberry Jam Muffins

2 cups (10 oz./315 g) unbleached all-purpose flour
3/4 cup (6 oz./185 g) sugar
1 Tbs. baking powder
1/2 tsp. baking soda
1/2 tsp. salt
1 1/4 cups (10 oz./315 g) sour cream
6 Tbs. (3/4 stick) (3 oz./90 g) unsalted butter, melted
2 eggs
1 tsp. vanilla extract
1/2 cup (5 oz./155 g) seedless strawberry jam

Preheat an oven to 375°F (190°C). Line 12 standard muffin cups with paper liners.

In a large bowl, stir together the flour, sugar, baking powder, baking soda and salt. In another bowl, whisk together the sour cream, butter, eggs and vanilla until smooth. Add the sour cream mixture to the flour mixture and stir just until evenly moistened. The batter will be slightly lumpy.

Fill each prepared muffin cup about one-third full with batter. Drop a heaping 1 tsp. of jam into the center of each muffin cup, then cover with batter until level with the rim of the cup. Bake until the muffins are golden, dry and springy to the touch, 20 to 25 minutes.

Transfer the pan to a wire rack and let cool for about 5 minutes, then turn the muffins out onto the rack and let cool for a few minutes more. Serve the muffins warm or at room temperature. Makes 12 muffins.

Kommentar: Jag bytte ut sour cream och vanilla extract mot samma mängd grekisk yoghurt med vaniljsmak. Smeten blev väldigt tjock och seg, jag spädde med mjölk men ändå så kletig att det var svårt att göra muffinsen, dvs fylla formarna med lagom mycket smet och sen lägga på smet ovanpå sylten. Men det är mest ett hanteringsproblem, de blev goda och jag skulle gärna testa receptet igen. 

Chocolate Zucchini Cake

1 cup butter, softened
1/2 cup vegetable oil
1-1/2 cups sugar
2 eggs, lightly beaten
1/2 cup buttermilk
1 teaspoon vanilla extract
2-1/2 cups all-purpose flour
1/4 cup baking cocoa
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon ground cloves
2 cups shredded zucchini

Topping
1/2 cup chopped nuts
1/2 cup semisweet chocolate chips

In a bowl, cream butter, oil and sugar. Add eggs, milk and vanilla; mix well. Combine flour, cocoa, baking soda, baking powder, salt, cinnamon and cloves; gradually add to creamed mixture. Stir in zucchini. Spread into a greased 13-in. x 9-in. baking pan. Sprinkle with nuts and chocolate chips. Bake at 350° for 35-40 minutes or until cake tests done. Yield: 12-16 servings.

Kommentar: En lång ingredienslista men väldigt enkla instruktioner. Jag följde dem och det gick bra, men bestämde mig för att lägga på toppingen efter ett tag. Det var ett misstag då det hade bildats en yta på kakan och toppingen fastnade aldrig riktigt. God och inte så tung som kladdkaka. Gör gärna igen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar